Met de opkomst van internet zijn zoekmachines steeds belangrijker geworden. En met de opkomst van zoekmachines, kwam ook Search Engine Optimization (SEO) op, ofwel technieken die er voor zorgen dat websites hoger in de zoekresultaten van Google eindigen. Inmiddels is seo een zelfstandige bedrijfstak, met apart ontwikkelde seo tools, die in de loop der jaren steeds volwassener is geworden. Er bestaan tegenwoordig verschillende partijen die er hun werk van maken hun klanten te helpen bij het omhoog krijgen van hun ranking bij Google. Voor beheerders van websites zijn dan ook seo tools ontwikkeld om hierbij te helpen. Gebruik deze SEO tools echter met wijsheid: Google is er niet altijd blij mee, en blokkeert regelmatig IP-adressen die sommige van deze tools hebben gebruikt.

Voorbeelden van goede SEO tools

Bij seo tools valt te denken aan:

  • Een keyword density checker. Hiermee kunt u de dichtheid van de zoekwoorden op uw site controleren. Dit is erg belangrijk: zoekwoorden moeten regelmatig voorkomen op de site om sneller door Google opgepikt te worden. Echter ook weer niet zó vaak dat Google de site gaat downranken.
  • Google ban checker. Hiermee kunt u er achter komen of u door Google gebanned bent.
  • Seo doctor. Deze seo tool is erg geschikt voor zowel beginnende als gevorderde SEO’ers. Deze tool geeft een site een bepaalde ranking, op basis van de Google webmaster richtlijnen -de richtlijnen die Google zelf hanteert dus.
  • Visual pagerank tool. Hiermee kunt u links op uw site bekijken, en de pageranks van deze links.
  • Search status. Met deze add-on voor Firefox kunt u in een oogwenk zien hoe goed een website scoort.

En zo zijn er nog vele, vele seo tools te vinden op internet. Grof gezegd helpen deze tools met inzicht verwerven in het gedrag van bezoekers, de pagerank van een site, hoe goed de vindbaarheid is van een site (en eventueel wat daar aan veranderd kan worden), het opspeuren van dode links, etc. etc.

De SEO tools van Google zelf

SEO kan wellicht een wat louche bijklank hebben, maar niets is minder waar. Google heeft zelf ook een aantal handige seo tools die u kunnen helpen bij het vindbaar maken van uw site.

  • Google analytics. Hiermee kunt u het verkeer op uw site in de gaten houden, en op basis van deze waardevolle informatie eventueel uw site aanpassen waar nodig. Belangrijke pluspunten van deze tool is het feit dat ze gratis is, en erg betrouwbaar.
  • Sitemaps. Middels deze tool is makkelijk inzicht te krijgen in wat Google van uw site weet, en hoe hoog ze deze ranked. Meestal word een penalty of ban voor uw site ook gemeld, hoewel helaas niet altijd.

Naast deze applicaties (er bestaan nog meer van Google), heeft Google zelf ook een SEO-handleiding geschreven. Hierin wordt uitgelegd op basis waarvan een site (grofweg) wordt beoordeeld en dus waar u rekening mee moet houden van een website. Met behulp van de bovenstaande SEO tools bent u dan al een flink eind op weg om uw site beter vindbaar te maken.